В количката

Няма добавени продукти!

Сравнение между основните видове лазери

Лазерното рязане и гравиране променят начина, по който материалите се режат и гравират. Тези лазерни машини бързо стават популярни поради степента на точност, скорост и гъвкавост, предлагани от лазерния гравир. Трите най-често използвани типа лазерни машини са CO2, Fiber и UV лазери. В тази публикация ще говорим за всеки от тези видове, техните предимства и ограничения.

CO2 лазерни машини

CO2 лазерите са най-често използваният тип лазерна машина. CO2 машините се наричат ​​така, тъй като използват лазерна тръба, която съдържа смес от въглероден диоксид, азот и хелий. Лазерът работи, като произвежда 10,6 микрона лъч, който ще загрее материала, докато се изпари. Те са в състояние да режат детайли от 0,1 mm. Машините с CO2 са доста гъвкави поради широката им гама от материали за рязане.

CO2 лазерите стават все по-често използвани в индустрии като с дървообработване, опаковки, текстил и автомобили. Въпреки че CO2 машината е най-бавната от трите вида и изисква редовна поддръжка, този факт лесно се компенсира от гъвкавостта, която предосставят. Друга причина CO2 машините да са толкова популярни се дължи на техните различни работни пространства и относителната достъпност. CO2 машина може да се побере във всяко работно пространство.

Fiber лазерни машини

Въведени за първи път през 90-те години на миналия век, Fiber лазерите използват лазерен източник в твърдо състояние, за да произведат лазерен лъч. Дължината на вълната на твърдотелните лазери е десет пъти по-малка от тази на CO2 машините, което прави тези машини способни да гравират материали, направени от метал. Може също така да гравира доста добре върху пластмаса. Освен това Fiber лазерите могат да създават детайли до микрон.

Размерът и прецизността на Fiber лазерa, го правят много търсен от заетите в машинната промишленост, автомобилостроенето, космическата индустрия, електрониката и металообработването. Fiber лазерите са по-скъпи от CO2 машините, но имат много по-дълъг живот и изискват много по-малко поддръжка.

UV лазерни машини

UV лазерните машини са доста подобни на Fiber лазерните машини. Те са изградени с помощта на ултравиолетово твърдотелно устройство. Дължините на вълните, които UV произвежда, са една трета от тези на гравьора за влакна, което го прави способен да произвежда дори по-фини детайли. UV лазерните машини могат да гравират същите материали като Fiber лазера, както и няколко органични материала, като дърво. UV използва специален метод, наречен „студена обработка“, за да намали количеството топлина, генерирано по време на процеса на гравиране, намалявайки риска от изкривяване на материала.

Тези възможности правят ултравиолетовите лъчи търсени в области като електроника, космонавтиката и медицината. Тъй като UV машините са по-нови, те са най-скъпи от трите машини. Освен това, поради сравнително новата си употреба, UV лазерите се предлагат само в три потенциални мощности: 3 вата, 5 вата и 10 вата.

Директно сравнение

CO2, Fiber и UV машини са невероятни инструменти за рязане и гравиране на материали. Всеки от тях има своите силни и слаби страни, които ги правят привлекателни за различни клиенти. Машините с CO2 са достъпни, докато машините с влакна и ултравиолетови лъчи се считат за подходяща инвестиция за развиващи се индустрии. Не сте сигурни коя машина е подходяща за Вас, тогава разгледайте нашите лазерни машини.