В количката

Няма добавени продукти!

Всичко за фокусните лещи

Независимо дали сте любител или професионалист, изборът на правилната фокусна леща за определена операция може да бъде объркващо в началото. За съжаление няма универсална леща, която да работи за всеки проект, но можете да смените лещите си, за да отговарят на Вашите специфични нужди и да се уверите, че получавате най-добрите резултати от Вашия CO2 лазерен гравир.

Всяка леща има различни възможности в зависимост от това дали я използвате за рязане (вектор) или за гравиране (растер). Променливите ще варират от дебелината или твърдостта на вашия материал до нивото на детайлност, което трябва да изрежете или гравирате. Сега ще разгледаме различните опции, за да Ви помогнем да изберете лещата с правилно фокусно разстояние.

Как работи фокусната леща за CO2 лазер


Когато лазерният лъч се излъчва от лазерната тръба, той е нефокусиран с диаметър 5-8mm. Тъй като лъчът, който се генерира от тръбата на CO2 лазера, е по-широк от този на Fiber лазера или UV лазера, той ще трябва да бъде прецизно фокусиран до точка, в която може да взаимодейства правилно с материала. Лазерният лъч може да маркира материала без леща за лазерно фокусиране, но изглежда като непоследователна следа от изгаряне.

За да бъде използваем лъчът, генериран от CO2 лазерната тръба, той трябва да бъде фокусиран към точка на определено разстояние чрез изпъкнала леща. Фокусната точка на тези лещи варира от 1.5'' до 5'' от лещата и това разстояние ще определи как лазерният лъч засяга материала.

По-късите фокусни разстояния могат да гравират по-малки детайли, но губят дълбочината на рязане, докато по-големите фокусни разстояния няма да могат да гравират толкова фини детайли, но могат да режат по-дебели материали.

Видове фокусни лещи

Ще разгледаме най-често използваните фокусни разстояния

1,5” фокусно разстояние (0,1mm размер на точката): Това е лещата с най-късо фокусно разстояние. Лъчът ще се фокусира по-близо до Вашия материал, което означава, че той ще се разсее след фокусната точка по-бързо. Лъчът е фокусиран в много по-малка точка, което ще ви позволи да гравирате детайли с размер до 2 mm, но поради бързото разсейване на лъча не е подходящ за рязане. Най-добре се използва за фини детайли и тънки линии.


⟩ 2” фокусна леща (размер на точката 0,14mm): тази леща може да гравира фини детайли, но лъчът все още се разсейва доста бързо след фокусната точка. Използва се  за фини детайли и рязане на тънки материали.


⟩ 2,5” фокусна леща (0,18mm размер на точката): Не може да гравира толкова фини детайли, колкото по-малките лещи. Гравира шрифтове с размер до 8 пункта. Лазерният лъч не се разсейва толкова бързо, което го прави чудесен за рязане на материали с дебелина до 10mm.

 4” фокусна леща (0,26mm размер на точката): Фокусното разстояние е два пъти по-голямо от предишната опция, което предотвратява твърде бързото разсейване на лъча извън фокусната точка. Това позволява рязане на по-дебели, меки материали като пяна. Тъй като размерът на точката е по-голям, това намаля скоростта на рязане на по-твърди материали като дърво и акрил, но от друга страна намаля опушването и конусния ефект при рязане. Също така е чудесна възможност за гравиране в дълбоки предмети като купи и кутии. Използва се най-добре за гравиране върху неправилни/дълбоки обекти и рязане на по-дебели, неплътни материали.


Различните фокусни лещи дават различни резултати. Уверете се, че разполагате с правилния размер леща за конкретната задача.

Разгледайте всички налични варианти тук