В количката

Няма добавени продукти!

Инструменти с горно или с долно отвеждане на стружката

Фрезерите с горно и долно отвеждане на стружката са най-често срещаните спираловидни инструменти. Те се  различават по посоката на рязане и начина, по който отвеждат стърготините.

Инструменти с горно отвеждане на стружката

Ако се вгледате отблизо във фрезера с горно отвеждане, ще забележите, че посоката на спиралата води нагоре - отляво надясно. С този дизайн стружките се отвеждат нагоре и извън среза, оставяйки чиста и гладка долната повърхност на детайла. Освен това те позволяват по-висока скорост на рязане, поради ефективното отвеждане на стружките. Фрезерите остават по-остри за по-дълго време, тъй като няма натрупване на стърготини и прах в среза. Тези инструменти, обаче водят до протриване на горна повърхност на детайла. Този тип фрезер обикновено се използват за издълбаване, дълбоки канали или глухи отвори.

Инструменти с долно отвеждане на стружката 

Фрезерите с долно отвеждане на стружката са приложими, когато се нуждаете от много чист, ясен режещ ръб от горната страна на материала, особено при твърда и мека дървесина. За разлика от спираловидния фрезер, който изхвърля стружките нагоре, фрезерът с долно отвеждане изисква сравнително по-ниска скорост на рязане, тъй като се нуждае от повече време за отстраняване на тези стружки. Ако работите с много висока скорост, натрупването на стърготини вътре в жлеба може да причини прегряване или дори счупване на фрезера. Фрезерите с долно отвеждане са подходящи за създаване на плитки канали или изпъкналости върху фурнири или ламинати, за да се предотврати назъбване на горната повърхност. Също така са идеални за оразмеряване, подрязване и изрязване на шарки.

Долният ръб обаче може да се протрие, тъй като стружките вървят надолу и непрекъснато се нарязват отново. Фрезер с долно отвеждане на стружката се използва за работа с всякакви ламинирани материали, шперплат, който обикновено е до 12mm. Върху тънък, извит материал фрезерът с долно отвеждане работи добре, защото естественото действие на фрезера притиска материала надолу към масата, докато реже.

Кое да изберете?

Зависи от проекта. Когато трябва да създадете плитки прорези, канали или жлебове и  горният ръб ще се вижда, е разумно да използвате фрезер с долно отвеждане на стружката. Когато правите дълбоки дупки и горният ръб няма да се вижда, Вашият избор е фрезер с горно отвеждане на стружката.

Има случаи, когато имате нужда и горният, и долният ръб да са чисти и гладки. Тук идва на помощ фрезерът с двойна компресия. Долните 9mm натискат стружката надолу, а останалата част вади стръжката нагоре

Тук може да видите всички фрезери налични при нас