В количката

Няма добавени продукти!

CNC рутер или CO2 лазер

Един от най-често задаваните въпроси, които получаваме касае разликите между CO2 лазера и CNC рутера. За да изберете коя от двете машини е подходяща за Вас и Вашето производство е необходимо да се вземат предвид фактори като:

Спецификата на Вашата дейност

За малки производства с неголяма натовареност CO2 лазерът би бил добро решение, ако обаче бързината е ключова за Вашата дейност препоръчваме да се насочите към CNC рутер. Има производства, за които са необходими и двата типа машини едновременно.

Видът на материалите

CNC рутерите са подходящи за обработка на широка гама от материали като MDF, Шперплат, Твърда дървесина, Алуминий, Месинг, Акрил, HDPE, Поликарбонат и много други. Снабдени са със система за извличане на стружките, изрязани от материала.

CO2 лазерите режат и гравират материали като акрил, дърво, картон, хартия, плат, кожа, гума, ABS пластмаси и други. Тук обаче има някои ограничения, с които трябва да се съобразите, когато режете с лазер:

⊗ PVC – никога не трябва да го обработвате с лазерен нож, тъй като образува хлорна киселина

⊗ Поликарбонат – не се реже добре

⊗ MDF – трябва да е с много ниско съдържание на формалдехид, дебелина до 8mm

⊗ Шперплат със съдържание на формалдехид

⊗ Въглеродни влакна или фибростъкло

⊗ PTFE/тефлон

⊗ PVB

⊗ Материали, съдържащи халогени като флуор, бром, хлор, йод

⊗ Материали, съдържащи епоксидна или фенолна смола

Изброените материали по-горе могат, поради химическия си състав, да създадат опасен прах или газове.

Размерите на листовия материал и готовите изделия

В случай, че детайлите, които обработвате са по-големи (над 1600мм), то правилната машина за Вас е CNC рутерът. Значение, при избора на машина, има и дебелината на материала. CO2 лазерите режат материали с дебелина до 20mm, докато при рутерите няма ограничение.

Спецификите на работното помещение

Изборът на машина трябва да е съобразен и със светлите отвори на помощението, в което ще се инсталира. Серията CO2 лазери ELIT и SUPER, например,  може да бъде разделена на две части, така че да мине през тесни коридори и стандартни врати. За големите рутери обаче е необходимо предварително да се прецени какъв е оптималния размер машина, който би могъл да се вкара в помещението.

Нужно е да се направи предварителна оценка на достъпността до помещението. Има ли достъп до работното помещение за камион? Позволява ли безпроблемно разтоварване с техника (мотокар, кран), има ли стълби, по които трябва да се качи машината, възможно ли е да се качи/свали с човешка сила.

CNC рутерите са по-шумни от CO2 лазерите, така че трябва да се съобразите с изискванията за шум на конкретното място. Лазерите от своя страна отделят пушек, който трябва да се отведе извън помещението или да се използва специална филтърна система.

Заключение

И двата вида машини са фантастично допълнение към Вашия производствен арсенал. Коя от тях да изберете зависи от това какви процеси и ограничения налага работната среда.

Искате ли гъвкавостта на CNC рутера с различни видове инструменти или искате простотата на лазерния лъч? Има ли ограничения за шума на работното помещение, в което ще се използва?

CNC рутерът ще може да прави операциите по-бързо от CO2 лазера, но е нужно да поддържате наличност от няколко различни инструмента, вместо да имате само един източник за рязане и гравиране, както е при  лазерната машина.

Съществува и вариант за използване на двете машини на работното място, стига Вашите производствени нужди да го налагат. По този начин получавате най-доброто от двата варианта.

Ние, екиът на Анонс България, можем да помогнем при избора въз основа на нашите експертни познания, разглеждайки нуждите на Вашия бизнес. За всякакви въпроси може да се свържете с нас.